30 Ekim 2014 Perşembe

ISO 22000 Sistemini Yeni Kuracak İşletmelere Tavsiyeler

   ISO 22000 hem Gıda Güvenliği hem de Kalite Yönetim sistemlerini kapsayan bir sistemdir. Bu sistemi kurma kararı veren bir işletmenin ilk yapması gereken TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Standardı' nı okuması ve anlamasıdır. Gereklilik durumunda bu konuda eğitim alınması önemlidir. Bu eğitimlerde üst yönetimin de bulunması sistemin anlaşılması ve desteklenmesi açısından faydalı olacaktır.
 
   Sistem kurulumuna öncelikle işletmenin el kitabını yazmakla başlaması önerilir. El Kitabına, standardın maddeleri tek tek incelenerek bu konuda işletmenin kendine özgü uygulamaları kısaca tanımlanır. Bu uygulamaların detayları prosedür ve talimatlarla detaylandırılacağından el kitabında bu dökümanlara atıflar yapılmalıdır.Doküman atıflarında doküman numaralarının yazılmaması pratikte kolaylık sağlayacaktır. El kitabını takiben önce prosedür sonra ise talimatlar da yazıldıktan sonra tanımlanan uygulamaların kaydedileceği planlar, listeler, destek dökümanlar ve takiben formlar oluşturulmalıdır.
 
   Personel eğitimleri sistem kurulumunda en önemli hususlardan biridir. Gerek sistemi kuran gerekse uygulamada yer alan personellere, konuları hakkında düzenli eğitimler vermek sistemin işleyen bir sistem olmasına yardımcı olur. Aksi taktirde sistem kağıt üzerinde işleyen bir sistem olur ve bu da işletmeye fayda sağlamaktan ziyade iş yükü getirir.
 
   İşleyen bir ISO 22000 sistemi ürünün hem kalite hem de gıda güvenliği risklerini azalır. Buna bağlı olarak da müşteri memnuniyeti, yeni müşteriler ve işletme kazancının artması sağlanmış olur. Kurulum aşamaları tamamlanan sistemin belgelendirme denetimi öncesi mutlaka ISO 22000 standardına uygunluğunun yeniden gözden geçirilmesi gereklidir. Bunun için işletme bünyesinde eğitim almış çalışanların, bir iç tetkik programı kapsamında sistemi tetkik etmesi gereklidir.
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Blog Arşivi